

LOCAL2LOCAL

Zajednički je međuteritorijalni projekt suradnje 8 lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) s područja RH: LAG-a "Terra Liburna", LAG-a "Frankopan", LAG-a "Mareta", LAG-a "Marinianis", LAG-a "Prigorje", LAG-a "Sjeverna Bilogora", LAG-a "Zagora" te LAG-a "Južna Istra". Glavni partner projekta je LAG "Terra Liburna" dok je LAG "Južna Istra" jedan od partnera.
Projekt se provodi unutar podmjere 19.3. 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« – provedba tipa operacije 19.3.2. »Provedba aktivnosti projekta suradnje« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020.
Provedba projekta traje od prosinca 2023. do lipnja 2025. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 138.798,79 EUR.
Ciljevi Projekta:
OPĆI CILJ: Jačati promociju ruralnih područja i destinacija putem specifične lokalne ugostiteljske ponude i prepoznatljivih agri-food proizvoda
SPECIFIČNI CILJ 1: Povećati kompetencije nositelja lokalne ugostiteljske ponude i potaknuti transformaciju, modernizaciju i reinterpretaciju lokalne gastronomije koristeći lokalne namirnice.
SPECIFIČNI CILJ 2: Jačati prepoznatljivost destinacije kroz promociju ugostiteljske ponude temeljene na lokalnoj resursnoj osnovi i nematerijalnim i etnološkim značajkama.
SPECIFIČNI CILJ 3: Potaknuti učenje o agri-food proizvodima formirajući neformalne mreže kao temelj za kratke opskrbne lance (KOL)
STUDIJSKI POSJET
Dana 12. prosinca 2025. godine LAG "Južna Istra" bio je na jednodnevnom studijskom posjetu na području obuhvata projektnog partnera - LAG-a "Terra Liburna".
Domaćini iz LAG-a Terra Liburna pripremili su obilazak primjera autohtonih tradicijskih proizvođača na njihovom teritoriju te smo tako posjetili OPG Rumac Mačuki kao primjer dobre prakse u pružanju usluga u seljačkom domaćinstvu, kao i destileriju Suza TB, a obilazak smo započeli posjetom Visitor centra Parka prirode Učka što je pružilo bitan uvid u lokalnu bioraznolikost na Učki, te kulturno-tradicijsku osnovu koja je baza za razvoj autentične ponude.
ONLINE RADIONICE: "Kratki lanci opskrbe" i "Od polja do stola"
"Kratki lanci opskrbe"
Radionica je namijenjena široj zajednici sa svrhom omogućavanja razumijevanja koncepta i primjene kratkih lanaca opskrbe. Fokus edukacije bit će na jačanju lokalne proizvodnje te povezivanju proizvođača s krajnjim potrošačima. Sadržaj edukacije uključuje osnovne informacije o kratkim lancima opskrbe, važnost povezivanja proizvođača s potrošačima, tehnička rješenja za uspostavu tih lanaca, kao i primjere iz prakse.
Datum održavanja: 10. travnja 2025. godine, 12:00 sati
Okvirno trajanje radionice: 1 školski sat
Predavač: OPG Chiavalon Sandi
Način održavanja: online platforma putem poveznice:
Online radionica "Kratki lanci opskrbe"-projekt Local2Local
Thursday 10 April 202512:00 - 13:30 (CET)
Meeting link: Online radionica "Kratki lanci opskrbe"-projekt Local2Local | Microsoft Teams | Meet-up-Join
Program:
-
Uvod u kratke lance opskrbe
-
Eko-aspekti i održivost
-
Povezivanje proizvođača s potrošačima
-
Tehnička rješenja za uspostavu kratkih lanaca opskrbe
-
Studije slučaja i primjeri iz prakse
-
Marketing i kanali prodaje
-
Interaktivni dio: Pitanja i odgovori
"Od polja do stola"
Radionica je namijenjena široj zajednici sa svrhom razumijevanja koncepta i primjene strategije "Od polja do stola". Fokus edukacije bit će na održivosti prehrambenih sustava, smanjenju ekološkog otiska, poticanju lokalne proizvodnje i distribucije hrane te marketinga prema krajnjim potrošačima. Sadržaj edukacije uključuje osnovne informacije o strategiji "Od polja do stola", važnost održivih lanaca opskrbe, tehnička rješenja za njihovu uspostavu, kao i ključnu ulogu marketinga i kanala prodaje u promoviranju održivih prehrambenih sustava. Također, bit će predstavljeni primjeri iz prakse.
Datum održavanja: 11. travnja 2025. godine, 12:00 sati
Okvirno trajanje radionice: 1 školski sat
Predavač: OPG Siljan Korina
https://www.facebook.com/ekosiljan/?locale=hr_HR
Način održavanja: online platforma putem poveznice:
Online radionica-"Od polja do stola"-projekt Local2Local
Friday 11 April 202512:00 - 13:30 (CET)
Meeting link: Online radionica-"Od polja do stola"-projekt Local2Local | Microsoft Teams | Meet-up-Join
Program:
-
Uvod u strategiju "Od polja do stola"
-
Tehnička rješenja za uspostavu prodaje po principu „Od polja do stola“
-
Marketing održivih prehrambenih sustava
-
Turizam i strategija "Od polja do stola"
-
Primjeri iz prakse i studije slučaja
-
Interaktivni dio: Pitanja i odgovori
